Tidningsveckan


  Publicerad: 04 mars 2014

Tidningsveckan 2018: Valet

Den 9 september är det val till kommuner, landsting och riksdag. Svenska dagstidningar kommer att servera mängder av intressant material som kan berika skolans undervisning. Här på Mediekompass finner du under Tidningsveckan lektionsförslag att jobba med inför valet.

Att följa med i massmedierna ger mycket kunskap om hur det demokratiska systemet i Sverige fungerar. Samtidigt övas eleverna i att bli kritiska granskare av mediebudskapet. Med de här övningarna får de också utveckla sina förmågor att skriva journalistiska texter.
Du hittar här elva ämnesövergripande lektionsförslag som kan användas i undervisningen, fem för de yngre eleverna (årskurs 4–6) och sex för de äldre (årskurs 7–9 och gymnasiet). Du kan välja att använda samtliga och få en heltäckande bild av årets val, eller bara ta enstaka som passar in i just din undervisning. Under rubriken Läroplansanknytning ser du hur övningarna kan kopplas till kurs- och ämnesplanernas centrala innehåll och kunskapskrav.

Sätt upp Tidningsveckan på schemat i vecka 36, den 3–7 september!
Håll utkik i din lokaltidning efter erbjudanden om gratis klassuppsättningar, eller hitta den här på länken: Hitta din tidning.

Genom Retriever kan du också under höstterminen fram till och med veckan efter valet få gratis tillgång till Mediearkivet: Nordens största digitala nyhetsarkiv. Genom att använda Mediearkivet får eleverna använda ett arkiv där deras sökresultat inte baseras på algoritmer och sökmotoroptimering. Du ansöker om tillgång till Mediearkivet här.

Tidningsveckan ger elever runt om i Sverige en möjlighet att stifta närmare bekantskap med den lokala dagstidningen. Mediekompass och TU – Medier i Sverige, har arrangerat en nationell tidningsvecka sedan 2003.

Lektionsförslagen

Årskurs 4–6

1 – Riksdagspartierna

2- Politik och ideologi

3- Granska bilderna

4 – Valfrågorna

5 – Dags att rösta

Årskurs 7–9 och gymnasiet

1 – Partierna, ideologi och valfrågor

2 – Granska bilderna

3 – Vem representeras?

4 – Skriv en faktatext

5 – Skriv en åsiktstext

6 – Hur gick det? Gör valanalys 

Läroplansanknytning

Årskurs 4–6

Årskurs 7–9

Gymnasiet

X
X