Lektionstips

Fettisdagen


1-34-6  
Publicerad: 10 februari 2022
Kurs: 
Lektionsantal: Upp till varje lärare
Tema: Nyheter

Den 1 mars är det dags för Fettisdagen. Traditionellt sett inleder Fettisdagen fastan men har främst kommit att förknippas med bakverket semla. Semlan har sitt ursprung från början 1900-talet och är en bulle fylld med mandelmassa och vispgrädde, toppad med florsocker. I den här uppgiften är det fullt fokus på semlor i alla dess former.

1 Vilka semlor finns på er ort?

Semmelwrap, kanelbullesemla eller semmelglass. Många bagerier försöker uppfinna sin specialitet inför fettisdagen. Hur ser det ut på din ort? Bege er ut som skrivande reportrar och ta reda på vad era lokala caféer, konditorier och bagerier erbjuder eller se vad er lokaltidning skriver om årets eventuella nyheter.

2 Testpanel

Många tidningar testar semlor för att guida läsaren till den bästa semlan i stan. Ta reda på hur testerna går till i er lokaltidning.

Vilka betyg fick semlorna?
Vilka bagerier är utvalda? Vilka saknas?
Hur gick testet till?
Vilka var testdeltagare och hur har de valts ut?

Nästa steg är att klassen själva utformar ett test och sätter sina egna betyg. Låt sedan eleverna skriva nyhetsartiklar baserat på panelens resultat. Instruktioner till hur nyhetsartiklar skrivs hittar ni bäst i vår Publicistguide som finns här. Obs! Om skolan är nötfri kan semlor utan mandelmassa köpas in.

Ett exempel från Göteborgs-postens test 2021 kan du hitta här (artikeln är låst bakom betalvägg).

Läs mer om Fettisdagen på Nordiska Museets hemsida.

Förberedelser

Till steg 1 behöver intervjufrågor förberedas. För steg 2 behöver semlor från olika konditorier köpas in.

Syfte

Lära sig hur konsumentpaneler genomförs i tidningar, öva på intervjuteknik och att skriva nyhetsartiklar.

Tidningar till klassrummet

Kontakta respektive lokaltidning för beställning av klassuppsättning.