För elever

Lästips


  Publicerad: 25 maj 2021

Lästips för dig som gillar journalistik, medier och det journalistiska skrivandet.

Det finns mycket att säga om nyhetsmedier och journalistik, och det presenteras ständigt ny forskning på området. Här nedanför hittar du lite blandade lästips med allt från ledartexter och skrivtips till forskning om medier och aktuell debatt.

Lästipsen kommer att bytas ut lite då och då, så kom gärna tillbaka och se om det har dykt upp något nytt som du är intresserad av.

Publicistguiden. En bra början för dig som vill lära dig mer om det journalistiska arbetet och skrivandet är Publicistguiden som finns här på Mediekompass. I Publicistguiden går vi igenom vem som gör vad på en redaktion, vad man får och inte får skriva och vad som menas med medieetik. Och framför allt ger vi mängder med tips för att du ska kunna bli en ännu vassare journalist.

Mediekompass: Publicistguiden

Skrivtips från TT Nyhetsbyrån. Tidningarna och andra nyhetsmedier skriver inte allting själva, en hel del köper man in från olika nyhetsbyråer som TT. Hos TT har man tagit fram skrivregler för deras journalister att följa, och många andra använder dem också. Här kan man läsa om hur man hanterar svordomar och värdeladdade ord i text, hur ord ska förkortas och när det ska vara stor eller liten bokstav. Tydliga och handfasta tips som gör ditt skrivande bättre!

TT Nyhetsbyrån: TT-språket

Att jobba som politisk reporter. My Rohwedder är politikreporter och kommentator på Aftonbladet och berättar om sitt jobb som journalist.

Aftonbladet: My Rohwedder: ”Grunden till varför jag älskar mitt jobb”

15-åringar kan inte skilja fakta från åsikter. Ju mer digital teknik elever använder i skolan, desto sämre läsare blir de. Och inte ens hälften av alla 15-åringar i OECD-länderna har förmågan att särskilja fakta från åsikter. Det visar en ny studie som bygger på data från senaste Pisa-undersökningen, rapporterar tidningen Ämnesläraren.

Ämnesläraren: Ny studie: Varannan 15-åring kan inte skilja fakta från åsikter

Wendela Hebbe – Sveriges första kvinnliga journalist. Hon brukar inte bara anses vara Sveriges första kvinnliga journalist, utan även en föregångare inom socialjournalistik. Wendela skildrade i bland andra Aftonbladet hur livet på 1800-talet var för samhällets olycksbarn.

Populär Historia: Wendela Hebbe – journalistpionjär i 1800-talets Stockholm

Allt fler biografier om kvinnor. För tre år sedan lanserades Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL) och sedan dess har det ständigt förbättrats. Dessutom tillkommer hela tiden ytterligare biografier, från de första tusen biografierna kan man nu läsa om mer än dubbelt så många kvinnors liv och gärningar; kvinnor som många gånger inte synts i historieskrivningen tidigare, berättar nättidningen Svensk historia.

Svensk historia: Dubbelt så många kvinnor i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Influencers sprider konspirationsteorier. Tidningen Vecko-Revyn har tittat närmare på hur några svenska influerare sprider felaktig information och rena konspirationsteorier om covid-19. Artikeln lyfter fram två influerare, Paulina ”Paow” Danielsson och Alexandra Nord, som delat konspirationer om vaccin, munskydd och QAnon.

Vecko-Revyn: Så sprider svenska influencers konspirationsteorier på Instagram