maj

Om evenemanget
Sedan 1890 har 1 maj använts som den internationella arbetarrörelsens demonstrationsdag och 1938 blev det en nationell helgdag i Sverige. Vilka frågor lyfts i demonstrationerna idag? Och hur uppmärksammas det i
Om evenemanget
Sedan 1890 har 1 maj använts som den internationella arbetarrörelsens demonstrationsdag och 1938 blev det en nationell helgdag i Sverige.
Vilka frågor lyfts i demonstrationerna idag? Och hur uppmärksammas det i medierna? Gör ett lektionstips med utgångspunkt i första maj här.
Tid
Hela dagen (Söndag)
03majHela dagenPressfrihetens dag

Om evenemanget
Den 3 maj är Pressfrihetens dag för att uppmärksamma det arbete som görs av journalister och nyhetsmedier - ofta under mycket svåra omständigheter - för att främja tryck- och yttrandefrihet.
Om evenemanget
Den 3 maj är Pressfrihetens dag för att uppmärksamma det arbete som görs av journalister och nyhetsmedier – ofta under mycket svåra omständigheter – för att främja tryck- och yttrandefrihet. Dagen fungerar också som en påminnelse till alla länders regeringar att de har en skyldighet att försvara den yttrandefrihet som beskrivs i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Det är också på Pressfrihetens dag som Reportrar utan gränser presenterar sitt Pressfrihetsindex, med en belysning av hur världens länder lever upp till kraven på tryck- och yttrandefrihet. Då presenteras också årets mottagare av Reportrar utan gränsers Pressfrihetspris.
I samband med förra årets Internationella dag för pressfrihet presenterade vi på Mediekompass en videointervju med Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer, där vi diskuterar 2021-års index och pristagare. Till intervjun finns även instuderingsfrågor, som eleverna kan arbeta med i klassrummet eller som hemuppgift.
Du hittar intervjun här.
Instuderingsfrågorna finns här.
Vill du jobba vidare med frågan om pressfrihet kan vi rekommendera två övningar här på Mediekompass. Bägge bygger på pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser. Den ena är lite enklare och den andra mer avancerad för lite äldre elever.
Pressfrihet – enklare övning
Pressfrihet – avancerad övning
Glöm inte heller att anmäla dig till vårt lärarseminarium med Reportrar utan gränser den 4 maj, där tidigare nämnda Erik Halkjaer presenterar årets index och berättar hur man kan arbeta med kartan i sin undervisning. Mer info och anmälan här, sista anmälningsdag är den 27 april.
Tid
Hela dagen (Tisdag)
04maj16:3018:30Lärarseminarium med Reportrar utan gränser

Om evenemanget
Med anledning av Pressfrihetens dag och Reportrar utan gränsers tillkännagivande av årets pressfrihetspristagare bjuder Mediekompass in till ett kostnadsfritt lärarseminarium onsdag den 4 maj. Erik Halkjaer från Reportrar utan gränser presenterar
Om evenemanget
Med anledning av Pressfrihetens dag och Reportrar utan gränsers tillkännagivande av årets pressfrihetspristagare bjuder Mediekompass in till ett kostnadsfritt lärarseminarium onsdag den 4 maj.
Erik Halkjaer från Reportrar utan gränser presenterar årets uppdaterade Pressfrihetsindex som firar 20 år. Intressanta nedslag om händelseutvecklingen i Sverige och världen. Dessutom: Hur du kan använda pressfrihetskartan i din undervisning, presentation av årets pressfrihetspristagare och lägesrapport om Dawit Isaak.
Sallad, vin, alkoholfritt och kaffe serveras före evenemanget.
Tid och plats: onsdag 4 maj. Dörrar från 16.30. Seminarium 17.30 – 18.30.
Adress: Kungsgatan 62 3 tr, Stockholm.
Anmäl dig till evenemanget här.
Sista anmälningsdag onsdag 27 april.
Begränsat antal platser. Först till kvarn!
Tid
(Onsdag) 16:30 - 18:30
11maj08:3010:00Därför är konspirationsteorier ett hot mot demokratin

Om evenemanget
Det sägs att vi lever i en ”infodemi” där fakta och kunskap ständigt utmanas av alternativa sanningar. Men på vilket sätt utgör konspirationsteorier ett hot mot vår demokrati? Välkommen till ett
Om evenemanget
Det sägs att vi lever i en ”infodemi” där fakta och kunskap ständigt utmanas av alternativa sanningar. Men på vilket sätt utgör konspirationsteorier ett hot mot vår demokrati?
Välkommen till ett digitalt frukostevent där du får lära dig mer om konspirationsteorier, vilka konsekvenser de riskerar att få på samhällsnivå och vad vi gemensamt kan göra för att bemöta dem på bästa sätt. Arrangerar gör Internetstiftelsen i samarbete med Mediekompass och ett flertal andra aktörer.
Medverkar gör:
Andreas Önnerfors, professor i idéhistoria
Per Enerud, senior analytiker, Myndigheten för psykologiskt försvar
Kalle Thunell, nätaktivist och moderator i Facebook-gruppen #jagärhär
11 maj, 8:30-10:00.
Anmäl dig här.
Tid
(Onsdag) 08:30 - 10:00
18maj08:3010:00Hur stärker vi demokratin i en digital tid?

Om evenemanget
De demokratifrämjande förhoppningarna på den nya digitala tekniken var högt ställda i början av 2000-talet. Idag har vi lärt oss att det inte riktigt blev som vi trodde. Den stora
Om evenemanget
De demokratifrämjande förhoppningarna på den nya digitala tekniken var högt ställda i början av 2000-talet. Idag har vi lärt oss att det inte riktigt blev som vi trodde. Den stora mängden desinformation gör det svårt att skilja sant från falskt, och alltför många röster skräms till tystnad av hat och hot.
Välkommen till ett digitalt frukostevent där du får ta del av olika perspektiv på hur vi kan stärka demokratin och det demokratiska samtalet i en digital tid. Arrangerar gör Internetstiftelsen i samarbete med Mediekompass och ett flertal andra aktörer.
Medverkar gör:
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholm Universitet
Carl Heath, senior researcher på RISE, Research Institutes of Sweden
Charlotte Ingvar-Nilsson, Generaldirektör, Myndigheten för press, radio och tv
18 maj, 8:30-10:00.
Anmäl dig här.
Tid
(Onsdag) 08:30 - 10:00
26majHela dagenKristi Himmelsfärdsdag

Om evenemanget
Kristi Himmelsfärdsdagen är en röd dag i kalendern, då är inte Mediekompass bokningsbara. För att boka Mediekompass till andra dagar, se här. Läs mer om Kristi
Om evenemanget
Kristi Himmelsfärdsdagen är en röd dag i kalendern, då är inte Mediekompass bokningsbara.
För att boka Mediekompass till andra dagar, se här.
Läs mer om Kristi Himmelsfärdsdag här.
Tid
Hela dagen (Torsdag)

Om evenemanget
Den sista söndagen i maj firas traditionellt mors dag i Sverige sedan början av 1900-talet. I år firas omkring tre miljoner mödrar över hela landet. Enligt en undersökning av Svensk
Om evenemanget
Den sista söndagen i maj firas traditionellt mors dag i Sverige sedan början av 1900-talet. I år firas omkring tre miljoner mödrar över hela landet. Enligt en undersökning av Svensk handel planerade 86 % av svenskarna att fira Mors dag 2021. Blir det lika många som firar i år?
Den vanligaste presenten som mammor får är blommor följt av middag och choklad. Middag är också det som flest mödrar önskar sig. Den genomsnittlige svensken spenderar 200 kronor på mors dag, att jämföra med USA där amerikaner spenderar mellan 600 – 700 kronor. Läs mer om undersökningen här.
För mer historisk fakta om dagen kan du besöka Nordiska museets sida om Mors dag.
Tid
Hela dagen (Söndag)
juni
06juniHela dagenSveriges nationaldag

Om evenemanget
Sedan 2005 har den 6 juni varit nationell helgdag i Sverige då vi firar Sveriges nationaldag som en åminnelse om Gustav Vasas val till kung 1523 och av vår Regeringsform
Om evenemanget
Sedan 2005 har den 6 juni varit nationell helgdag i Sverige då vi firar Sveriges nationaldag som en åminnelse om Gustav Vasas val till kung 1523 och av vår Regeringsform som tillkom 1809. Dagen blev officiellt Sveriges nationaldag 1983.
Nationaldagen är omdiskuterad och ivrigt debatterad varje år. Vad skriver medierna i år? Och vad har de skrivit tidigare? Ta reda på mer genom att genomföra vårt lektionstips som du hittar här.
Glad nationaldag!
Tid
Hela dagen (Måndag)

Om evenemanget
Vid sidan om julen är midsommar den kanske viktigaste högtiden i Sverige. För många börjar semestern lagom till midsommar, det markerar alltså en tid för ledighet. Högtiden firas nära sommarsolståndet,
Om evenemanget
Vid sidan om julen är midsommar den kanske viktigaste högtiden i Sverige. För många börjar semestern lagom till midsommar, det markerar alltså en tid för ledighet. Högtiden firas nära sommarsolståndet, det vill säga årets ljusaste dag. Dagen firas dock ursprungligen i Johannes Döparens ära.
Även om de flesta av er är på sommarlov och inte hinner tänka på skolan nu kan midsommar vara ett bra diskussionsämne för dagarna innan sommarlov eller vid uppstart av höstterminen. Hur uppmärksammas midsommar i er lokaltidning?
Tid
juni 24 (Fredag) - 25 (Lördag)
juli
01juli00:0001aug00:00Sommarlov

Om evenemanget
Under juli har Mediekompass sommarstängt. Höstterminen börjar måndag den 1 augusti. Lagom tills att lärarnas hösttermin startar har Mediekompass uppdateras med ett par nya funktioner som alltså presenteras i augusti. Vi önskar alla
Om evenemanget
Under juli har Mediekompass sommarstängt.
Höstterminen börjar måndag den 1 augusti.
Lagom tills att lärarnas hösttermin startar har Mediekompass uppdateras med ett par nya funktioner som alltså presenteras i augusti.
Vi önskar alla en fin sommar!
Tid
Juli 1 (Fredag) 00:00 - Augusti 1 (Måndag) 00:00
augusti
08augHela dagenMediekompass hösttermin startar

Om evenemanget
Hoppas ni har haft en trevlig och vilsam sommar! Från och med den 8 augusti är Mediekompass återigen bokningsbara för skolbesök efter ett kortare sommaruppehåll. Ni kan exempelvis boka oss för att
Om evenemanget
Hoppas ni har haft en trevlig och vilsam sommar!
Från och med den 8 augusti är Mediekompass återigen bokningsbara för skolbesök efter ett kortare sommaruppehåll.
Ni kan exempelvis boka oss för att inleda terminen med fortbildning om MIK, journalistik och nyheter.
Oavsett vad som önskas görs bokningen här.
Tid
Hela dagen (Måndag)
15augHela dagen25novUnga journalistpriset 2022

Om evenemanget
Skrivtävlingen Unga journalistpriset är uppskattad och återkommer nu till höstterminen. Skrivtävlingen är ett samarbete mellan Mediekompass, Mobile Stories och Aftonbladet som syftar till att utveckla
Om evenemanget
Skrivtävlingen Unga journalistpriset är uppskattad och återkommer nu till höstterminen. Skrivtävlingen är ett samarbete mellan Mediekompass, Mobile Stories och Aftonbladet som syftar till att utveckla elevernas förmåga att arbeta med journalistiska uttrycksmedel.
Skrivtävlingen handlar i korthet om att skapa text och bild eller film i form av en debattartikel, ett personporträtt eller ett reportage. Tävlingen är öppen fram till slutet av höstterminen, då en jury utser årets vinnare. Du kan läsa mer om Unga Journalistpriset här.
Fjolårsvinnarna Felix Rapacioli, 15 och Tobias Broman, 15, presenteras av Aftonbladet här.
Deras vinnande bidrag hittar du här: ”Vi kände att vi hade alla svarta människor i världen på våra axlar”.
Tid
Augusti 15 (Måndag) - November 25 (Fredag)
september
05septHela dagen09Tidningsveckan 2022

Om evenemanget
Tidningsveckan 2022: Valet Den 11 september är det val till kommuner, landsting och riksdag. Svenska dagstidningar kommer att servera mängder av intressant material som kan berika skolans undervisning. Här på Mediekompass
Om evenemanget
Tidningsveckan 2022: Valet
Den 11 september är det val till kommuner, landsting och riksdag. Svenska dagstidningar kommer att servera mängder av intressant material som kan berika skolans undervisning. Här på Mediekompass finner du under Tidningsveckan lektionsförslag att jobba med för hela veckan inför valet samt dagarna efter.
Att följa med i massmedierna ger mycket kunskap om hur det demokratiska systemet i Sverige fungerar. Samtidigt övas eleverna i att bli kritiska granskare av mediebudskapet. Med de här övningarna får de också utveckla sina förmågor att skriva journalistiska texter.
Det kommer finnas ämnesöverskridande material för undervisning i årskurs 1-3, 4-6, 7-9 och gymnasiet. Du kan välja att använda samtliga och få en heltäckande bild av årets val, eller bara ta enstaka som passar in i just din undervisning. Klicka här för att komma till materialet inför Tidningsveckan.
Sätt upp Tidningsveckan på schemat i vecka 36, den 5–9 september!
Håll utkik i din lokaltidning efter erbjudanden om gratis klassuppsättningar, eller hitta den här på Mediekompass.
Tidningsveckan ger elever runt om i Sverige en möjlighet att stifta närmare bekantskap med den lokala dagstidningen. Mediekompass och Tidningsutgivarna, har arrangerat en nationell tidningsvecka sedan 2003.
Tid
september 5 (Måndag) - 9 (Fredag)
oktober
13okt08:0017:00Mediekompass på Skolportens Källkritiksdag

Om evenemanget
Kom och träffa oss! Under Skolportens fortbildningsdag med källkritik i fokus finns Mediekompass på plats som både föreläsare och utställare. Besök vår monter för att ta ditt ex av Publicistguiden, eller
Om evenemanget
Kom och träffa oss!
Under Skolportens fortbildningsdag med källkritik i fokus finns Mediekompass på plats som både föreläsare och utställare. Besök vår monter för att ta ditt ex av Publicistguiden, eller för att prata MIK-frågor. Ta del av ett gediget föreläsarprogram där Mediekompass ingår tillsammans med Åsa Wikforss, Thomas Nygren, Navid Modiri, Elisabet Jonsved och Elin Jönsson. För anmälan och mer information, se här.
13.45 Nyhetsmedier i skolan – kreativ källkritik med journalistiska verktyg
Hur ska vi förstå det nya medielandskapet och den föränderliga medielogiken? Hur kan vi lära eleverna att se skillnad på reklam och journalistik? Och kan vi hitta sätt att arbeta mer kreativt med källkritik för att väcka elevernas intresse och engagemang?
Under föreläsningen tittar vi på hur skolan kan skapa förutsättningar för journalistiskt skapande och lära ut källkritik på köpet. Via multimodalt arbete med nyhetsmedier ges eleverna möjlighet att uttrycka sig, integrera ett källkritiskt förhållningssätt och stimuleras att skapa något som är på riktigt – samtidigt. Utgångspunkt för presentationen är den kostnadsfria digitala lärresursen Mediekompass och dess skrivarskola Publicistguiden.
Pontus Ström är mediepedagog och ansvarig för Mediekompass, som är en del av Tidningsutgivarna. Mediekompass gör klassrumsbesök i skolor över hela Sverige och tar kontinuerligt fram nytt undervisningsmaterial, samt erbjuder nutidskryss och nyhetsbrev på Mediekompass.se.
Tid
(Torsdag) 08:00 - 17:00

Om evenemanget
Med anledning av FN-dagen som infaller onsdagen den 24 oktober, tar FN som brukligt fram nytt skolmaterial. I materialet finns korta faktatexter, begreppsförklaringar och diskussionsfrågor. Du hittar materialet här:
Om evenemanget
Med anledning av FN-dagen som infaller onsdagen den 24 oktober, tar FN som brukligt fram nytt skolmaterial. I materialet finns korta faktatexter, begreppsförklaringar och diskussionsfrågor. Du hittar materialet här: FN-dagen.
Vill du jobba med FN och nyhetsbevakningen finns flera lektionsövningar om FN på Mediekompass. Skriv ”FN” i sökfältet på Mediekompass och välj en som passar, eller använd denna som bygger på veckans nyhetsrapportering.
Tid
Hela dagen (Måndag)
februari
06febrHela dagenSamernas nationaldag

Om evenemanget
Den 6 februari 1917 hölls det första samiska landsmötet i Trondheim. Det är till minne av den dagen som samerna firar sin nationaldag. Det blir ett bra tillfälle att lära
Om evenemanget
Den 6 februari 1917 hölls det första samiska landsmötet i Trondheim. Det är till minne av den dagen som samerna firar sin nationaldag. Det blir ett bra tillfälle att lära sig mer om samernas liv idag, deras flagga, klädedräkter, flaggdagar, Sápmi, Sametinget och renskötsel.
Uppmärksamma Samernas nationaldag genom ett av våra lektionstips som du hittar här.
Tid
Hela dagen (Måndag)